Unicoz innovatieprijs

Binnen de Unicoz scholengroep staat kwaliteit en het ontwikkelen van talent bij leerlingen hoog in het vaandel. Om onderwijskundige innovatie binnen onze scholen te stimuleren en te waarderen is de Unicoz Innovatieprijs in het leven geroepen. Sinds 2012 wordt de prijs eens per twee jaar uitgereikt. Deze keer was de uitreiking gekoppeld aan de viering van het tienjarig bestaan van de Unicoz onderwijsgroep op 18 september 2019.


De externe jury (Jan Iedema, Wethouder onderwijs van de gemeente Zoetermeer, tevens voorzitter van de jury en Michel Rog, Tweede Kamerlid voor het CDA en onderwijswoordvoerder) hebben uit de inzendingen van de genomineerde voordrachten van de scholen de prijswinnaars gekozen. Wethouder Jan Iedema van Zoetermeer reikte de prijzen uit tijdens ons spetterende 10-jarig jubileumfeest.

ONC Parkdreef sleepte de eerste prijs in de wacht met Outdoor Education. Bij Outdoor Education wordt les gegeven buiten de muren van de school. Bij de buitenactiviteiten wordt vakkennis op het gebied van scheikunde, natuurkunde, biologie, wiskunde en LO gecombineerd. Leerlingen zijn in de buitenlucht en worden getraind in zelfstandigheid, samenwerken, omgaan met onverwachte situaties, stresssituaties, flexibiliteit, enz. Gestart in mavo, uitgerold naar havo en vwo en in toekomst wellicht basisscholen.

Basisschool De Elzenhoek won de tweede prijs met Relax aan de les. Dit betreft een door een leerkracht zelf ontwikkelde methode om leerlingen te leren omgaan met de prikkels en hectiek van de hedendaagse samenleving. Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, concentratiespelletjes, ontspanningsoefeningen enz. Gestoeld op mindfulness en meditatie, maar aangepast op kinderen. Verbetert concentratie en welbevinden van leerlingen. Aandacht voor wetenschappelijke onderbouwing van de resultaten.

De derde prijs ging naar ONC Clauslaan voor het project Sport verbindt. Leerlingen  van het ONC organiseren en helpen bij sportdagen en andere activiteiten van basisscholen en het gemeentelijke schoolvoetbaltoernooi.
Zij leren hierbij plannen, samenwerken, coachen; het is goed voor hun zelfvertrouwen en geeft een positief zelfbeeld. Basisschoolleerlingen komen in contact met middelbare school, wat voor hen de overstap naar VO vergemakkelijkt. Past binnen Unicoz 10-14 onderwijs.