Unicoz innovatieprijs

Binnen de Unicoz scholengroep staat kwaliteit en het ontwikkelen van talent bij leerlingen hoog in het vaandel. Om onderwijskundige innovatie binnen onze scholen te stimuleren en te waarderen is de Unicoz Innovatieprijs in het leven geroepen. Sinds 2012 wordt de prijs eens per twee jaar uitgereikt.

Vrijdag 1 maart jl. vierde Unicoz haar 15-jarig bestaan met een groots feest voor alle medewerkers. Onderdeel van het feest was de uitreiking van de Unicoz Innovatieprijs, in 2012 in het leven geroepen om de onderwijskundige innovatie te stimuleren én te waarderen.

 

De inzendingen werden beoordeeld door de Zoetermeerse wethouder van onderwijs Marijke van der Meer, Özlem Yalvaç, voorzitter van de RvT van Unicoz, en oud-schooldirecteur Marrie van Es. Aan de hand van de criteria creativiteit/inventiviteit, vernieuwend, samenwerking en toepasbaarheid zijn zij tot een mooie top 3 gekomen.

 

De eerste prijs was voor IKC Stella Nova voor het innovatieve feestbeleid. Dit initiatief, dat op alle criteria hoog scoorde, richt zich op gelijke kansen voor alle leerlingen. Onder het motto ‘Wie jarig is, viert feest én doet iets goeds voor de medemens’ trakteert de jarige op een gezellige activiteit van een kwartier met de groep en mag daarnaast 1 euro doneren aan een goed doel. Het feestbeleid biedt een oplossing aan een uitdaging van deze tijd waarin niet elke ouder beschikt over hetzelfde budget, en stimuleert tegelijkertijd ook het sociale bewustzijn van leerlingen. Het feestbeleid is breed toepasbaar en bevordert de samenwerking tussen kinderen en collega's, zowel binnen als buiten de school.

 

De tweede prijs was voor het project LEER-krachten van Kindcentrum De Spelevaert, een ontwikkeling gericht op saamhorigheid en toepasbaar in groep 1 tot en met 8. Het creatieve idee, dat gebruikmaakt van metaforen en verhalen begeleidt leerlingen in hun zoektocht naar het leren concentreren, samenwerken, vragen stellen, nieuwsgierig zijn, fantasie gebruiken, blijven verbeteren en genieten van het leren.

 

Het gedurfde initiatief van Oostwijzer Cygnus met de inzet van schoolhond Bobby, veroverde de derde prijs. De jury waardeert het vernieuwende karakter en ziet het als een kansrijk en positief initiatief dat niet alleen het welzijn van de leerlingen bevordert, maar ook het leren omgaan met en zorgen voor dieren stimuleert.

 

Het College van Bestuur is trots op álle inzendingen voor de Innovatieprijs. Ze roemen hoe creatief, innovatief en met oog voor de leerling er op de scholen wordt nagedacht over het verbeteren van het onderwijs en de organisatie.