Unicoz in het nieuws - Algemeen Dagblad, editie Zoetermeer

Na twaalf weken thuis zitten, mag het weer! : ‘Ik heb school gemist’

,,We mogen eindelijk weer naar school.” Het is een zin die een middelbare scholier niet snel zal zeggen. Maar na twaalf weken thuis zitten, willen Zoetermeerse jongeren wat graag naar school. Dinsdag beginnen de lessen weer.

 
,,Ik heb school gemist”, vertelt tweedeklasser Daisy Blom (13). ,,Ik ben vooral het thuiszitten zat. Ik vond school nooit erg om naartoe te gaan, maar ik heb er nu echt heel erg veel zin in.” Moeder Cheryl Ganga Persad vult aan: ,,Dat verwacht je niet zo snel van een puber. Die doen normaal gesproken toch liever thuis hun eigen ding.”

Daisy heeft in de afgelopen lockdownperiode haar vrienden vrijwel niet gezien. ,,Die mis ik wel enorm.” Moeder Cheryl vult aan: ,,Mijn zoon en ik vallen in de risicogroep, dus we willen het coronavirus niet oplopen, maar ook niet verspreiden naar familieleden die ook in de risicogroepen vallen. Dat we minimaal naar buiten zijn gegaan, eist wel zijn tol.” Toch vliegt Daisy haar vrienden niet meteen om de hals. ,,We moeten afstand blijven houden. Gelukkig zijn we allemaal ouder en wijzer dan op de basisschool, dus ik denk dat het wel moet lukken.”

Brugklasser Soufian Brummer (12) begint zich thuis te vervelen. ,,Ik mis vooral mijn vrienden. Sommigen heb ik helemaal niet gezien.” Moeder Anna Brummer denkt dat het goed is voor Soufian om weer naar school te gaan. ,,Hij heeft meer moeite met thuisonderwijs dan zijn zus. Hij snapt het op school beter dan alleen achter zijn laptop.”

Lijnen
Schoolpleinen zien er inmiddels uit als een modern kunstwerk met gekleurde looplijnen. Op ONC Clauslaan heeft Leo Roodenburg, het hoofd van de facilitaire dienst, acht kleuren op het plein aangebracht en stopborden neergezet. Dat was volgens teamleider Rik Zwart nog een hele klus. ,,Zo kunnen we de kinderen buiten al verspreiden, want zij moeten ook anderhalve meter afstand bewaren. Het is een militaire operatie.”

Vrijwel alle Zoetermeerse middelbare scholen laten minder leerlingen naar school komen, ongeveer tweederde van de huidige aantallen. De lessen worden hybride gegeven, dus zowel thuis als op school. Thuis gaan de leerlingen zelf aan de slag. ,,Gaan ze niet naar school, dan verpieteren ze thuis achter de laptop”, aldus Sandra Dekker van het Alfrink college.

Bij ONC Parkdreef krijgt de helft van een klas les op school en de andere helft via een live-videoverbinding thuis. ,,Het was een puzzel die we moesten oplossen”, vertelt directeur Mariet van Goch. ,,De leerlingen hebben geen pauzes, maar gaan na een paar uur weer naar huis.”

Praktijk
Waar veel scholen ervoor kiezen kernvakken als Nederlands, Engels en wiskunde te geven, is dat op het Picasso College en de Beroepscolleges niet zo. Hier komen leerlingen juist voor praktijkvakken naar school. ,,Het lesgeven op afstand gaat goed”, vertelt docent en coördinator ict Antoon Fens, die namens de scholen die onder stichting SSVOZ vallen spreekt. ,,We willen niet nog een keer alle roosters omgooien, terwijl het thuisonderwijs goed gaat. Praktijklessen kunnen niet op afstand.” De enige Zoetermeerse school die alle leerlingen volledig naar school laat gaan is Mavo Zoetermeer, die ook valt onder SSVOZ. Fens: ,,Die school heeft 125 leerlingen, waardoor genoeg ruimte is om afstand te houden.”
Naast de normale lessen geven sommige scholen gymlessen. ,,We hopen dat we daar dan ook de anderhalve meter niet hoeven te hanteren” vertelt directeur-bestuurder Roderik Rot van het Erasmus college. ,,Bij sportclubs hoeft dat niet meer. Wij hopen dat dat ook voor scholen zal gelden.”